Blog

Интервю с професор Василий Вячеславович Лебедев

13.03.2019

Интервю на професора по епидемиология към Централния Научно-изследователски Институт на Министерството на Здравеопазването в Русия – Василий Вячеславович Лебедев

Спрей  при  стрес

Учените от Централния Научно-изследователски Институт по епидемиология към Министерството на Здравеопазването на Русия са разработили уникален препарат – Имунофан.

Първоначално той  е бил предназначен за използуване при стресови състояния и рехабилитация на бойците, дълго време изпълняващи задачи в горещите точки. Но скоро става ясно, че препаратът е необходим и за хора, чиито професии не предизвикват  стрес.

За това, как се е създавал препарата и какви открития са били направени по време на тестирането му, разказва един от неговите разработчици – доктор на медицинските науки, професор по епидемиология към Централния Научноизследователски Институт на Министерството на Здравеопазването в Русия – Василий Лебедев.

 

 • Василий Вячеславович, защо поръчителят на този препарат е именно Федералната служба за сигурност?
 • Работата по препарата започва в един много труден момент, когато в страната ни беше разгарът на конфликта в Чечня. Ръководството на ФСБ ни постави за задача да се намери препарат, който да защити от стрес бойците, дълго време изпълняващи задачи в горещите точки. Така започна работата по създаването на Имунофан. Когато препаратът беше готов, от  ФСБ се проведоха изследвания относно безопасността  и положителното му въздействие. Всички предполагаеми резултати се потвърдиха – препаратът действаше като “ваксина против стрес”. Бойците започнаха да го приемат  преди изпълнение на задачи в екстремални условия. Изясни се още един много важен факт: продуктът помагаше и в рехабилитацията на бойците след  изпълнение на поставените им задания. Те са усещали как Имунофан облекчава огромните физически и психически натоварвания, които винаги остават след трудни и опасни мисии. Вече не е тайна големият брой самоубийства сред военните, защото психо-емоционалните натоварвания, на които са подложени надвишават в пъти повече  човешките възможности. След военните действия те развиват посттравматично стресово разстройство, което е и една от причините за опити за самоубийства.
 • Василий Вячеславович, вярно ли е, че с успешната разработка на препарата  Ви е поздравил самият Владимир Владимирович  Путин?
 • По онова време, Владимир Владимирович беше директор на Федералната служба за сигурност. И когато резултатите от използването на Имунофан бяха потвърдени, Путин наистина изпрати благодарствено писмо, в което ни поздрави с присъждане на държавна награда в областта на науката и технологиите. Това много ни зарадва и изненада.  Рядко  се срещат  ръководители, които са така загрижени за подчинените си. Всъщност, именно той на практика беше  поръчителят на Имунофан.

ССР – Социално Стресово разстройство

 • С какво може да бъде полезен Имунофан за обикновените хора, в чието ежедневие не се налага да изпълняват смъртно опасни задачи?
 • За съжаление, нашата страна в момента е сред първите места по количество самоубийства. Това е свързано с огромните психически натоварвания, на които населението е било подложено по време на перестройката, когато хората са се оказали абсолютно неподготвени за  кардинални промени. След разпадането на Съветския Съюз се появи вече медицинският термин ССР. Измислиха го психиатрите и той се разшифрова като “социално стресово разстройство”. То отразява социалните сътресения на хората от всички  слоеве – много от тях губят работата си, търпят материални лишения, неумолимо се рушат идеалите им, обзема ги неувереност в утрешния ден. Именно тези разстройства предизвикаха вълна от онкологични и инфекциозни заболявания в нашата страна, както и в целия свят. Стресовите разстройства възникват заради натрупани токсични продукти в кората на главния мозък. И ако този процес не се лекува, той може да продължи дълго време, преминавайки в хронично състояние и предизвиквайки необратими увреждания на целия организъм. Имунофан възстановява работата на нарушените системи за детоксикация, като избавя човека от посттравматичните стресови разстройства. Продуктът съдържа вещество, което регулира и нормализира нарушените системи за защита на организма. Това е принципната разлика на Имунофан от другите антистресови препарати.
 • Може ли този препарат да се използва в качеството на профилактика срещу стреса?
 • Имунофан е силно препоръчителен като профилактично средство, тъй като препаратът нормализира реакциите в организма и е съвършено безопасен. Отстранява проявите, свойствени на стреса – потиснато настроение, безсъние, очакването да се случи нещо много лошо, нормализира апетита, който в такива случаи или рязко се засилва, или е силно намален. Повишава не само работоспособността, но и качеството на живот. Това позволява на човека да гледа по-простичко на живота, защото често конфликт, поради който нервничим и се притесняваме, изобщо не си заслужава. След приемане на препарата тягостните усещания изчезват и човек започва да живее нормален пълноценен живот.

Защо лекарствата вече не помагат?

 • Оказва ли някакви странични ефекти вашият препарат?
 • Ако предпочитате, можем и така да наричаме едно от свойствата на нашия препарат. Съществува един известен в медицината феномен – това е феноменът на множествената лекарствена устойчивост, казано простичко – привикването. Човек приема едно или повече лекарства във все по-големи и по-големи количества, а лечебно действие не настъпва. Това се случва, защото организмът започва сам да се защитава от излишъка лекарства, изпомпвайки ги посредством специални клетъчни помпички. Но когато те започнат да работят много силно, в клетките вече не остават лекарства и техният прием става безполезен, т.е. развива се феноменът множествена лекарствена устойчивост. Особено очевидно това се вижда при лечение на онкологично болни пациенти. Първият курс химиотерапия по принцип е много ефективен. На втория ефективността се снижава, а към петия-шестия лечебен курс вливането на химиопрепарати често на практика е безполезно. В този случай при по-нататъшно увеличаване дозата им настъпва мощна токсична проява. Смята се, че някъде около половината летални изходи при раково болните възникват именно заради развитие на множествена лекарствена устойчивост. До днес въобще нямаше препарати, които биха могли да отстранят този феномен. Имунофан е способен да контролира процеса на усвояване на необходимите за организма лекарства.
 • От каква възраст може да се използва продуктът?
 • Продуктът може да се приема след навършване на две годишна възраст. Препоръчва се при  хронично-боледуващи деца, деца с алергии, при които има медицински противопоказания към поставянето на ваксини. А дете, което не е ваксинирано с всички нужни ваксини, е предразположено в голяма степен на тежки инфекции. Имунофан позволява да се отстранят противопоказанията относно вливането на различните ваксини. Също така той се използва  при  различни остри и хронични респираторни заболявания, бронхо-обструктивен  синдром, панкреатит и повечето хронични инфекциозни заболявания. През живота резервните възможности на човека се изчерпват, а след 40-годишна възраст хората така или иначе страдат от имунни нарушения, свързани именно с възрастовите изменения. Нашият препарат позволява не само да се избавите от повечето от тези симптоми, но и значително да подобрите общото състояние на организма и така да удължите живота си. Мога да ви посоча и още един “страничен” ефект. Стана ясно във времето, че Имунофан позволява да се премахне алкохолната зависимост. След прием на този препарат човек дори и да продължи да пие, той ще го прави без особено удоволствие. Това се обяснява просто. Човек посяга към спиртните напитки най-често при стресови ситуации. А след като стресовата ситуация вече е елиминирана, няма повече необходимост  да се “тушира” с алкохол.
  Количка